FANDOM


Palatul Telefoanelor
Fișier:Palatul Telefoanelor din Bucuresti.jpg
Palatul Telefoanelor
Informaţii despre clădire
Localitate Bucureşti
Ţară România
Arhitect Walter Froy
Louis Weeks
Edmond van Saanen Algi
Constructor Societatea Anonima de Construcţii Union (fundaţia)
Uzinele de Fier (structura de oţel)
Domeniile Reşita (structura de oţel)
Data începerii construcţiei 1929
Data finalizării 1934

Palatul Telefoanelor este o clădire reprezentativă a Bucureştiului, aflată în centrul capitalei, pe Calea Victoriei. În prezent este sediul Romtelecom. Palatul, înalt de 52,5 m, a fost construit între anii 1929 - 1934 într-un stil specific zgârie-norilor americani, având caracteristici reprezentative ale stilului Art Deco. Până în anii '70 a fost cea mai înaltă clădire din Bucureşti. Construcţia a înregistrat şi o premieră, ea fiind prima clădire înaltă cu schelet metalic din România. Edmond van Saanen Algi, unul din cei trei arhitecţi semnatari, era de origine olandeză, stabilit în România, şi este autorul mai multor clădiri reprezentative din Bucureşti (cum ar fi Academia de Studii Economice).

Întrucât de-a lungul timpului clădirea a fost afectată de multe evenimente, ca de exemplu bombardamentul aliaţilor din 1941, cutremurele din 1940, 1977, 1986 şi 1990, în anul 1995 s-a început o amplă consolidare a structurii sale, după proiectul specialistului in structuri, prof. ing. Alexandru Cişmigiu, realizată de firma de proiectare "Proiect Bucureşti" şi care a durat 10 ani.

Palatul telefoanelor a fost construit pe locul fostelor case ale boierului Oteteleşanu, care găzduiseră faimoasa cafenea literară şi loc de întâlnire al protipendadei bucureştene, "Terasa Oteteleşanu".

Legături externe Edit

Wikipedia-logo Această pagină utilizează conţinut de la Wikipedia în limba română. Versiunea originală a sa se află la: Wikipedia: Palatul Telefoanelor din Bucureşti. Lista autorilor poate fi văzută în istoricul paginii. Textul de la Wikipedia este disponibil sub licenţa GNU FDL pentru documentaţie liberă.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki