România
Advertisement

Acest articol a fost copiat de la Wikipedia, în timp ce se de discuta ștergerea lui. Discuția este încă în curs. Consultați și Wikipedia:Lucian GheorghiuWikipedia:Wikipedia:Pagini de șters/Lucian Gheorghiu

Eroare de expresie: operator < neașteptat

Lucian Gheorghiu (n. 3 iunie 1955, Hunedoara - d. 5 iunie 2016, Bucuresti) a fost un jurnalist român, redactor la Cotidianul , de la înființare. A lucrat 25 de ani in aceeași redacție, până în ultima clipă a vieții sale.

Fișier:Poza LG cu Ratiu color.jpg

Decernare premiu Cotidianul de către domnul Ion Rațiu



Biografie

Școala și liceul le-a terminat în municipiul Hunedoara. A dat admitere la Facultatea de Drept din București pe care a absolvit-o în anul 1981. În anul 1975, a absolvit și Școala de antrenori de tenis de masă. Intre anii 1974-1990, a fost antrenor în Hunedoara și Timișoara în mai multe ramuri sportive, astfel:1974-1975-antrenor tenis de masă în Hunedoara, 1981-1988 - A.S. Constructorul Hunedoara, antrenor la echipa de handbal feminin; 1989- Manager al echipei de handbal feminin Electromotor Timișoara.

Lucian Gheorghiu

A debutat in jurnalism in Timisoara, la cotidianul "Timișoara" , imediat după Revoluția din decembrie 1989. În perioada iunie 1990-octombrie 1992 a fost redactor șef adjunct la “Dialog Liberal”. În aceeași perioadă, a colaborat la următoarele ziare cotidiene sau săptămânale, pe domeniile politic, sport și muzică: "Accent", "Sport Vest", "Parlament Zoom Politicum", "Oblio”, "Phoenix". Din iunie 1991 a început activitatea în redacția ziarului “Cotidianul”, înființat de Ion Rațiu. Aici avut o susținută activitate jurnalistică, pe domeniile politică internă, cultură, sport și cancan. A fost corespondent special în timpul acțiunii din Moldova, “Podul de Flori”. A fost primul ziarist care a ajuns la Tiraspol participând și scriind despre prima ședință a procesului Ilașcu, în anul 1995.

A avut colaborări și la mai multe posturi de radio: Radio Nord Est Iași, C.D. Radio Cluj etc. A transmis corespondențe pentru ziarul “Cotidianul” de la toate edițiile festivalelor “Mamaia” si “Cerbul de Aur” , desfășurate după anul 1991. Lucian Gheorghiu a fost un simbol, o marcă, un steag al ziarului Cotidianul încă de la începuturile sale. Era de altfel singurul care mai lucra în redacție de la începutul începuturilor, de la primele numere. Atunci, în mai 1991, Ion Rațiu hotărâse să deschidă un ziar în stilul lumii libere. A fost întemeietorul său, mentorul și, în același timp, primul capăt de pod al unei democrații care începea să lege România de lumea largă. La toate conferințele de presă, Lucian Gheorghiu era o figură distinctă. Era similar cu prezența ziarului Cotidianul. Lucian Gheorghiu a fost un jurnalist de conștiință cum din ce în ce mai puțini se găsesc în lumea de astăzi.

http://www.cotidianul.ro/autor/lucian-gheorghiu/


Dan Alexandru Duca: “El, reporterul frenetic, omul căruia dacă îi ceri 500 de semne, îți trimite 5.000 cu doar câteva minute înainte de deadline, spunându-ți zâmbitor “Îți iei tu ce-ți trebuie de acolo”, jurnalistul care-ți poate îngropa senin orice idee, dar care poate scoate din nimic un cap de ziar. Omul care nu a refuzat niciodată un subiect, în stare să sfideze cele mai imposibile statistici și să-ți facă din moțiuni, zile de naștere, mandate, absențe, cifre, subiecte vii și spectaculoase.”

Articole

http://www.cotidianul.ro/autor/lucian-gheorghiu/

http://www.cotidianul.ro/roland-garros-dictatura-leoaicei-s-a-terminat-282351/

http://www.cotidianul.ro/un-luptator-pentru-democratie-si-presa-libera-282377/

http://www.cotidianul.ro/peste-un-sfert-de-milion-de-candidati-pentru-44000-de-mandate-282355/„„””

Advertisement