România
Advertisement
Fișier:Map-balkans-vlachs.png

Răspândirea celor patru dialecte ale românei. Dacoromâna este reprezentată prin culoarea verde.

Limba dacoromână este limba vorbită la nord de spaţiul lingvistic slav meridional (reprezentat de sârbi, bulgari şi macedoneni slavi), în special la nord de Dunăre (România, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria), dar şi la sud de aceasta: în Dobrogea şi în Timoc.

Termenul a fost introdus pentru a deosebi limba română de variantele ei dialectale: aromâna (macedoromâna) şi meglenoromâna, vorbite în teritorii din sudul peninsulei Balcanice, precum şi istroromâna vorbită în peninsula Istria. Termenul a fost construit din "dac" şi "român", deoarece în spaţiul lor lingvistic au trăit în antichitate dacii (provinciile Dacia şi Moesia, ulterior Dacia Ripensis).

Nu toţi lingviştii recunosc aceste idiomuri drept dialecte ale aceleiaşi limbi, unii considerându-le limbi independente. Discuţiile pe acest subiect se lovesc adesea de interese politice, etnice şi naţionale.

Vezi și[]

Bibliografie[]

Legături externe[]


Wikipedia-logo Această pagină utilizează conţinut de la Wikipedia în limba română. Versiunea originală a sa se află la: Wikipedia: Limba dacoromână. Lista autorilor poate fi văzută în istoricul paginii. Textul de la Wikipedia este disponibil sub licenţa GNU FDL pentru documentaţie liberă.
Advertisement