FANDOM


Fișier:Map-balkans-vlachs.png

Limba dacoromână este limba vorbită la nord de spaţiul lingvistic slav meridional (reprezentat de sârbi, bulgari şi macedoneni slavi), în special la nord de Dunăre (România, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria), dar şi la sud de aceasta: în Dobrogea şi în Timoc.

Termenul a fost introdus pentru a deosebi limba română de variantele ei dialectale: aromâna (macedoromâna) şi meglenoromâna, vorbite în teritorii din sudul peninsulei Balcanice, precum şi istroromâna vorbită în peninsula Istria. Termenul a fost construit din "dac" şi "român", deoarece în spaţiul lor lingvistic au trăit în antichitate dacii (provinciile Dacia şi Moesia, ulterior Dacia Ripensis).

Nu toţi lingviştii recunosc aceste idiomuri drept dialecte ale aceleiaşi limbi, unii considerându-le limbi independente. Discuţiile pe acest subiect se lovesc adesea de interese politice, etnice şi naţionale.

Vezi și Edit

BibliografieEdit

Legături externe Edit


Wikipedia-logo Această pagină utilizează conţinut de la Wikipedia în limba română. Versiunea originală a sa se află la: Wikipedia: Limba dacoromână. Lista autorilor poate fi văzută în istoricul paginii. Textul de la Wikipedia este disponibil sub licenţa GNU FDL pentru documentaţie liberă.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki