FANDOM


Fișier:CasaSfatuluiBv.jpg
Fișier:Brasov casa sfatului at night.jpg

Casa Sfatului (germană Rathaus), un important monument de arhitectură din municipiul Braşov, a fost iniţial doar un turn de supraveghere, ale cărui baze se aflau pe cele ale actualului turn.

În 23 decembrie 1420 se încheie un acord între Adunarea Districtului Ţării Bârsei şi breasla blănarilor privind construirea Casei Sfatului. În acest document se menţionează că reprezentanţii breslei blănarilor braşoveni au îngăduit celor nouă comune ale „Provinciei Ţara Bârsei” să-şi construiască deasupra bolţii de vânzare a breslei o cameră pentru „acordarea dreptăţii” şi pentru şedinţele magistratului. Totuşi, din cauza invaziei turceşti din 1421, a distrugerii în mare parte a oraşului, precum şi a arestării magistratului oraşului, acest proiect va fi amânat.

Clădirea s-a transformat în Primărie pe măsură ce oraşul s-a dezvoltat. Astfel, următoarea menţiune despre Casa Sfatului din Braşov apare în 1503, ea fiind menţionată sub numele de „Praetorium”.

Construcţia a cunoscut de-a lungul anilor multe modificări, multe dintre ele fiind datorate distrugerilor provocate de evenimente naturale:

  • 5 iulie 1608 – un trăznet loveşte turnul Casei Sfatului; incendiul nu a putut fi stins decât după ce s-a turnat în foc vin, oţet şi lapte;
  • 17 iunie 1662 – un cutremur afectează puternic Casa Sfatului; turnul avea să se prăbuşească în proporţie de două treimi;
  • 24 iulie 1682 – o furtună puternică loveşte din nou „turnul trompetiştilor” (numit aşa pentru că un trompetist anunţa trecerea fiecărei ore);
  • 21 aprilie 1689 – marele incendiu (provocat de forţele habsburgice care asediau oraşul) distruge o mare parte din clădire. După aproape un secol, în anul 1780, se încheie lucrările de reconstrucţie a Casei Sfatului, în stil baroc, aproximativ în forma pe care o cunoaştem astăzi. Tot atunci, pe loggia din faţă, i se adaugă celebra stemă a Braşovului.

Administraţia oraşului se mută din aceasta clădire în anul 1876, într-o clădire nouă situată la interesecţia străzilor Republicii şi Mihail Sadoveanu.

La inceputul secolului XX, Casa Sfatului urma să fie demolată şi înlocuită cu o clădire administrativă modernă. Acest lucru a fost evitat doar datorită unei puternice campanii de presă pentru menţinerea vechiului monument istoric. Ultima modificare arhitecturală a Casei Sfatului a avut loc în anii 1909 - 1910, când acoperişul baroc a fost înlocuit de actualul acoperiş piramidal, cu ţigle colorate. Din 1950, clădirea găzduieşte Muzeul Judeţean de Istorie.

Legături externeEdit


Wikipedia-logo Această pagină utilizează conţinut de la Wikipedia în limba română. Versiunea originală a sa se află la: Wikipedia: Casa Sfatului. Lista autorilor poate fi văzută în istoricul paginii. Textul de la Wikipedia este disponibil sub licenţa GNU FDL pentru documentaţie liberă.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki