FANDOM


Cadrilaterul (denumit și Dobrogea de Sud și, în perioada interbelică, Dobrogea Nouă) este denumirea românească a părții de sud a Dobrogei, aflată în Bulgaria și mărginită de Dunăre la NV, râurile Beli Lom și Kamchiya la S și Marea Neagră la E. Numele, apărut la generalii români în 1913, în decursul celui de-al doilea război balcanic, înseamnă „patrulater” și provine:

  • fie de la cele patru laturi ale sale (vechea frontieră, Dunărea, noua frontieră și Marea Neagră)[1];
  • fie de la cele patru cetăți, turcești până în 1878, care alcătuiau un sistem defensiv în nord-estul Bulgariei din 1913: Silistra, Ruse, Șumen și Varna.[2]

Note Edit

  1. (în franceză) Académie roumaine, coll. "Connaissance de la terre et de la pensée roumaines" vol. IV, La Dobroudja, București 1938.
  2. De unde vine numele Cadrilaterului. Dobrogea de la sud de Dunăre a fost pierdută definitiv de România în cel de-Al Doilea Război Mondial, acum exact 75 ani, 7 septembrie 2015, Sinziana Ionescu, Adevărul, accesat la 19 septembrie 2016.

Legături externe Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki