FANDOM


România
Coat of arms of Romania

Acest articol face parte din seria:
Politica şi Guvernul
României
Politica altor ţări • 
Acest cadru: v  d  m

Alegerile generale din România au loc la fiecare patru ani, când se aleg membrii Parlamentului din Camera Deputaţilor şi Senat. Mandatul acestora durează patru ani. În acelaşi timp au loc alegerile pentru Consiliul Judeţean şi Consiliul Municipal.

Candidaţii, aleşi printr-un sistem de liste proporţionale, sunt în competiţie pentru unul din cele 345 de locuri din Camera Deputaţilor (un deputat la 70.000 locuitori) şi 140 în Senat (un senator la 160.000 locuitori). Odată cu referendumul constituţional din perioada 18-19 octombrie 2003 s-a pus şi problema introducerii votului uninominal, însă Comisia Electorală a respins propunerile pentru introducerea acestei proceduri în februarie 2004. Conform aceluiaşi referendum alegerile prezidenţiale au fost decalate, astfel că durata unui mandat de preşedinte este acum de cinci ani, spre deosebire de cel al unui parlamentar, care este limitată la patru ani.

Desfăşurare Edit

Înainte de începerea fiecărui mandat parlamentar trebuie să aibă loc alegeri generale. De vreme ce durata unui mandat parlamentar este de patru ani, alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului. Cei patru ani încep de la prima întrunire a Parlamentului, la convocarea preşedintelui. Data alegerilor se află la discreţia prim-ministrului.

Organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, chiar când nu întrunesc în alegeri numărul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament, au totuşi dreptul la câte un loc de deputat, putând fi reprezentate de o singură organizaţie.

Din 1990 încoace toate alegerile generale s-au ţinut duminica: o dată în mai, o dată în septembrie şi de două ori în noiembrie.

Pragul electoral al partidelor este de 5 % din voturi. În 2004, numărul de mandate va scădea cu 5 %, datorită scăderii numărului de locuitori. Comisia electorală a stabilit durata campaniei electorale la 30 de zile.

Eligibilitate Edit

Oricine este cetăţean român, are domiciliul stabil în România şi a împlinit până în ziua alegerilor inclusiv vârsta de 23 de ani pentru Camera Deputaţilor sau respectiv 33 de ani pentru Senat, poate deveni membru al Parlamentului României. Excepţie fac debilii şi alienaţii mintali puşi sub interdicţie precum şi persoanele condamnate care prin hotărâre judecătorească definitivă şi-au pierdut drepturile electorale. Cetăţenii români din străinătate sunt şi ei eligibili.

Sistem Edit

Se foloseşte un sistem de reprezentare proporţională. De exemplu, un partid cu 20 % din voturi la nivel naţional va primi 20 % din locurile din Parlament. Totuşi, in urma redistribuirii voturilor acordate partidelor care nu trec de pragul electoral, numărul de mandate acordate partidelor parlamentare poate deveni mai mare decât scorul electoral obţinut. În cazul în care un partid deţine majoritatea absolută, acesta îşi numeşte propriul cabinet. În cazul în care nici un partid nu întruneşte jumătate din numărul total de voturi, de obicei se formează un guvern de coaliţie, astfel încât partidele din coaliţie să aibă împreună mai mult de jumătate din numărul de parlamentari. Este posibil însă şi ca partidul cu cele mai multe locuri în parlament să formeze un guvern minoritar.

Societate Edit

Ca în orice societate democratică, preferinţele de vot ale electoratului se pot schimba în decursul timpului. La alegerile trecute de obicei a existat un partid care a obţinut o victorie clară. Partidul Social Democrat a obţinut trei astfel de victorii, în 1990, 1992 şi respectiv 2000, întrerupt fiind de Convenţia Democrată Română în 1996. Ultimele alegeri au fost cîştigate de Alianţa D.A. PNL-PD, preşedinte al României fiind ales Traian Băsescu.

După alegeri Edit

Urnele se închid la ora 22, iar numărătoarea voturilor începe în majoritatea circumscipţiilor imediat. Rezultatele preliminare sunt anunţate la ora 23, iar cele finale la ora 3. Când numărătoarea voturilor se încheie, prima reacţie oficială guvernamentală vine de la prim-ministrul în exerciţiu. Acesta îşi păstrează funcţia, dacă este susţinut de majoritatea membrilor din noul parlament, sau demisionează, dacă partidul său a pierdut majoritatea.

Cel mai mare partid care nu participă la guvernare devine Opoziţia Oficială. Partidele mici şi fără locuri în guvern sunt considerate în mod colectiv drept opoziţie.

De la Biroul Electoral Central s-a comunicat că în 2000 prezenţa la vot a fost de 65,31 % (11.559.458). Au fost validate în total 10.839.424 voturi şi anulate 706.761 voturi.

În prezent Edit

În urma alegerilor de la 28 noiembrie 2004, Uniunea Naţională PSD + PUR a obţinut, la alegerile pentru Camera Deputaţilor, 36,8% din voturi, urmată de Alianţa D.A., cu 31,48% din voturi, Partidul România Mare, cu 12,99% şi Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), cu 6,19% din voturile valabil exprimate. Procentele rezultate în urma centralizării voturilor pentru Senat au fost similare. Cu toate acestea, în urma victoriei repurtate în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale de Traian Băsescu, s-a format o nouă coaliţie de guvernare, constituită din componentele Alianţei D.A., respectiv Partidul Naţional Liberal şi Partidul Democrat, din UDMR şi din Partidul Umanist Român, care în cursul anului 2005 şi-a schimabt denumirea în Partidul Conservator.

Partidul Social Democrat şi Partidul România Mare au rămas în opoziţie.

Rezultatul alegerilor începând cu 1990 Edit

Alegeri Dată Preşedinte Prim-ministru Partid Reprezentare în Parlament
Alegeri generale în România, 1990 20 mai 1990 Ion Iliescu Petre Roman
Theodor Stolojan</br>
FDSN 28,5%
Alegeri generale în România, 1992 27 septembrie 1992 Ion Iliescu Nicolae Văcăroiu PDSR 34%
Alegeri generale în România, 1996 3 noiembrie 1996 Emil Constantinescu Victor Ciorbea
Radu Vasile
Mugur Isărescu
CDR 30,7%
Alegeri generale în România, 2000 26 noiembrie, 2000 Ion Iliescu Adrian Năstase PSD 36,6%
Alegeri legislative şi prezidenţiale, 2004 28 noiembrie, 2004 Traian Băsescu Călin Popescu Tăriceanu Alianţa DA PNL-PD - Dreptate şi Adevăr

Urmatoarele alegeri Edit

Conform legislaţiei actuale. Notă: Pot interveni modificări în caz de alegeri anticipate.

Felul Anul
Alegeri in Romania pentru Parlamentul European, 2007 2007
Alegeri legislative în România, 2008
Alegeri locale în România, 2008
2008
Alegeri prezidenţiale în România, 2009 2009

Vezi și Edit

Format:Alegeri în România

Wikipedia-logo Această pagină utilizează conţinut de la Wikipedia în limba română. Versiunea originală a sa se află la: Wikipedia: Alegeri în România. Lista autorilor poate fi văzută în istoricul paginii. Textul de la Wikipedia este disponibil sub licenţa GNU FDL pentru documentaţie liberă.

Legături externeEdit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki