FANDOM


Alegerile din Republica Moldova au loc la fiecare patru ani și sunt de două tipuri: locale și generale. Participă 2,5 milioane de cetățeni cu drept de vot. Nu votează însă cetățenii din stânga Nistrului.

În alegerile generale (sau parlamentare) sunt aleși cei 101 membrii ai Parlamentului. Parlamentul Republicii Moldova este ales pentru patru ani prin vot proporțional, pe liste. La rândul său, Parlamentul alege președintele.

În alegerile locale, electoratul este chemat la urne să-și aleagă primarii, în număr de aproape 900, tot atâtea consilii locale și cele 32 de consilii raionale și două municipale, Chișinău și Bălți. Candidații care nu obțin majoritatea participă la un al doilea tur de scrutin, desfășurat la două săptămâni după data desfășurării primului tur. Pentru validarea alegerilor este necesară participarea a cel puțin 25% din alegători.

Vezi și Edit

Legături externe Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki